niedziela, 14 stycznia 2018

Pizza bez jajek i nabiału

Niektórzy uważają, że pizza bez drożdży i sera to nie pizza... Ale co zrobić, gdy nie można, bo pojawia się alergia czy nietolerancja? Przychodzę dziś takim osobom z pomocą i prezentuję chrupiącą pizzę z kilku składników całkowicie bez jajek (i nabiału jeśli zostanie użyty inny ser niż krowi)!

Przepis na 1 pizzę na cienkim spodzie o średnicy około 20 cm:
  • 10 g łusek babki jajowatej
  • 10 g mąki kokosowej
  • 10 g smalcu
  • 6-7 łyżek wody
  • sól, pieprz, zioła
Rozgnieść smalec widelcem i wymieszać z mąką i babką. Dodać wodę, zioła, sól, pieprz. Zlepić gęste ciasto i rozgnieść na cienką warstwę na macie silikonowej lub blaszce wysmarowanej tłuszczem. Wyłożyć dodatki i piec 40 min w 180 stopniach do zarumienienia. Wyłączyć piekarnik i zostawić na 5 min, żeby "doszła". Potem można zjeść. Pizza nie powinna się rozwalać, jest chrupiąca i trzyma strukturę. Wygląda jak razowa i podobnie smakuje :)

Makro (sam spód bez dodatków): około 114 kcal
B: 1,7
T: 11,2
W: 1,6*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

8 komentarzy:

  1. W imieniu beznabiałowego i bezglutenowego dziecka... wielkie dzięki <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że posmakuje:) Nie jest łatwo i podziwiam jeśli tak ktoś kombinuje na co dzień!

      Usuń
    2. a zamiast w piekarniku da rade zrobic na patelni sam spód? nie będzie spalony na zewnątrz i surowy w srodku? i czy moge zamienic smalec na olej kokosowy?

      Usuń
    3. Oj nie wiem czy się uda na patelni. Raz próbowałam bez jajek na patelni zrobić tortille i efekt słaby. Nie wiem czy z tego przepisu byłoby inaczej. Olej można spokojnie dać zamiast smalcu:)

      Usuń
  2. a mąka migdałowa zamiast koko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekę orzechów (odsyłam do postu "dlaczego nie piekę orzechów"). Ale jeśli ma Pani ochotę przetestować taką wersję to myślę, że się uda, bo tutaj głównie błonnik i woda są najważniejsze :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Co zrobilam zle jezeli po pieczeniu pizzy przez 40 min pizza jest dalej mokra w srodku? :( (uzylam zamiast smalcu oleju kokosowego w tej samej proporcji)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekarnik musi bardzo słabo wypiekać lub było za dużo mokrych dodatków typu sosy, pieczarki, które zamoczyły ciasto. Ona na brzegach wychodzi chrupiąca i stabilna na tyle, żeby wziąć do ręki, ale absolutnie nie mokra.

      Pozdrawiam!

      Usuń

Print