Polecany post

Boczek pieczony w musztadowo-ziołowej panierce

Kuleczki kokosowe a'la Rafaello z 2 składników

Miały być ciasteczka kokosowe z przepisu tutaj [klik] ze składem masło, wiórki, mąka kokosowa i wanilia. Ale lenistwo wygrało i tak powstał 10 minutowy deser Rafaello o niemal identycznym składzie, ale zupełnie innym smaku! To jest prawdziwe niebo w ustach! Kuleczki z 2 składników. 2, bo u mnie bez migdałów, ale możecie je wsadzić do środka i będą jeszcze lepsze :)
Przepis na 10 kuleczek:

  • 50 g zimnego masła 
  • 100 g wiórków kokosowych + 20 g do obtoczenia
  • malutka szczypta soli
  • aromat waniliowy/ziarenka wanilii
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • opcjonalnie: 10 sztuk migdałów ok 40 g
50 g wiórek kokosowych zmielić w młynku/blenderze na mąkę. Dodać 50 g masła, sól i zmielić na gładki krem jak poniżej. Krem w tej wersji świetnie smakuje solo jedzony łyżeczką:) Proponuję zerknąć na przepis tutaj [kokosowy krem z 2 składników klik].
Następnie dodać 50 g wiórek, wanilię, ewentualne słodzidło i dokładnie wymieszać. Ulepić kuleczki lub inne dowolne kształty. Obtoczyć w wiórkach. Można jeść od razu lub schłodzić :)
Przechowywać w lodówce kilka dni. Przed zjedzeniem wyciągnąć na godzinę. Lepiej smakują prosto z temperatury pokojowej.

Makro (cała porcja 10 kulek bez migdałów): około 1112 kcal
B: 7
T: 117,1
W: 7,5

Wersja z migdałami (40 g): około 1343 kcal
B: 15
T: 137,9
W: 10,5


Makro (1 kuleczka bez migdała): około 111 kcal
B: 0,7
T: 11,7
W: 0,75

Wersja z migdałami (1 kuleczka z migdałem): około 134 kcal
B: 1,5
T: 13,8
W: 1*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

16 komentarzy:

  1. Cudowne! :) Sabina, a jakiego aromatu uzywasz? Waniliowego i migdalowego, bo w innych przepisach tez widzialam ten skladnik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj ekstrakty :) Nie wiem czemu ten komentarz wylądował mi w folderze Spam. Przepraszam i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Sabinka, a jakiego aromatu używasz? Jakiej firmy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze są esencje waniliowe w kropelkach, ale ostatnio nie kupiłam online i żałuję. Aromaty używam różne. Od biedy głównie Delecty. Bo reszta mi daje niezbyt miły posmak.

      Usuń
  3. Koniecznie musi być masło 83%? Czy na zwykłym 82% też wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie no pewnie, że wyjdzie :) Wszystko byleby nie margaryna i te oszukane masła 60% :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  4. Dzięki za przepis - im mniej składników, tym większa szansa, że wypróbuję;-) PS 100g wiórków (a nie wiórek) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :) Oj już poprawiam, faktycznie błąd :)

      Usuń
  5. Czy jest szansa na fajny smak gdy nie dodam aromatu / wanilii ? Czym ewentualnie mogę go zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez wanilii też są pycha :) Można dodać właściwie wszystko na co ma się ochotę - olejek migdałowy, skórkę z cytryny czy pomarańczy albo posiekaną czekoladę. Albo po prostu nic.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję Ci dobra kobieto :)
      Idę pichcić zatem!

      Usuń
  6. A jeśli nie mam w czym zmielić worków to czy mogę zastąpić maka koksową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ten przepis ma cały smak właśnie w tym musie z wiórków. Proponuję zerknąć na drugi przepis na kokosowe kuleczki :)

      Pozdrawiam!

      Usuń

Print

2 składniki 3 składniki 30 minut adaptacja adaptacja w praktyce adaptacja w teorii agar ajurweda alkohol anyż artykuł artykuły awokado babeczki babka babka jajowata babka wielkanocna bakalie batoniki batony bazylia bez jaj bez laktozy bez mąki bez mięsa bez nabiału bez pieczenia beza białka biszkopt biszkopty boczek borówki botwinka bounty bożenarodzenie brokuły brownie brukselka budyń bulion bułeczki bułki cebula chałwa chia chili chleb chlebek ciasta ciasteczka ciastka ciasto cloudbread cukinia cukrzyca cynamon cytrusy cytryna czekolada czekoladki czekoladki miętowe czekoladowa polewa Dania obiadowe delicje deser deser dla 1 osoby desery dieta dieta ketogeniczna dieta ketogenna dietetycy polecani przez czytelników do pobrania do wydrukowania donaty dynia dynia makaronowa dżem ebook fasolka fatbombki gofry harry potter highfat inulina jabłka jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kabanosy kakao kalafior kalarepa kapusta kapusta kiszona karkówka kawa keto ketoadaptacja ketodieta ketoza kokos koktajle korzenna przyprawa kotlety krem kruche kuleczki kurczak low carb lowcarb lunchbox mak makaron maliny marcepan mascarpone masło masło orzechowe materiały mazurek mąka kokosowa mąka konopna mąka migdałowa MCT mielone mięso mięso mielone migdały mleczko kokosowe mleko kokosowe mleko midałowe młoda kapusta mozarella muffinki musztarda na zimno naleśniki nasiona obiad odżywka ogórek olej olej kokosowy oliwa omlet omlety oponki oreo orzechy owoce paleo paluszki panierka papryka pasta pasta kokosowa pasztet pieczarki pieczywo pierniczki piernik pierogi pierś z kurczaka pietruszka pizza placki placuszki pomidory pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rafaello rolada roladki rosół ryba rzodkiew rzodkiewka sałatka schab schabowy seler ser ser żołty serca serduszka drobiowe serniczki sezam siemie lniane skórka skrzydełka skwarki słonecznik smalec sok z cytryny sos sos pomidorowy sól spód surówka suszone pomidory sylwester szczupak szparagi szpinak śledzie śmietanka Śniadania i przystawki świąteczne przepisy świeta święta tarta tartaletki tłusty czwartek tłuszcze tort tosty truskawki twaróg walentynki wanilia warstwowy deser warzywa wątróbka wegańskie wegetariańskie wędzony kurczak wielkanoc wieprzowina wigilia wiórki kokosowe wołowina wpc wypieki wywar z nabiałem za darmo zamienniki cukru zapiekane zapiekanka zebra zioła zupa zupa krem żelatyna żółtka żółtko