TRYB JASNY/CIEMNY

Biszkoptowy chlebek

Ktoś mi rzucił hasłem pt: "A może biszkoptowy chlebek a'la ciasto?" Żaden problem. Szukamy przepisu na biszkopt tutaj [klik]. Następnie dodajemy zioła, sól i pieczemy w keksówce. Gotowe! Puszysty chlebek biszkoptowy idealny do masełka czy past kanapkowych :)
Przepis na 1 małą keksówkę o długości około 25 cm z przepisu na biszkopt z postu na blogu tutaj [klik]:

  • 4 jaja
  • 40 g ostudzonego, rozpuszczonego masła (lub oleju kokosowego albo smalcu)
  • 40 g mąki kokosowej (możesz kupić mąkę, której używam do przepisów z rabatem 12% tutaj [klik] na hasło: reva12)
  • łyżeczka proszku do pieczenia (lub połowę łyżeczki sody z łyżeczką octu jabłkowego do zgaszenia, ale polecam wersję z proszkiem)
  • spora szczypta soli
  • opcjonalnie: zioła, czosnek, cebulka itp
  • opcjonalnie w wersji słodkiej: 2-3 łyżki erytrolu/ksylitolu/stewii
  • opcjonalnie: mleko lub woda (jeśli mąka wciągnie za dużo płynów)
Jaja ubić mikserem z solą (lub słodzidłem) na puszystą masę. Miksować przez około 3-4 minutki.
Następnie wlać tłuszcz, dodać mąkę, proszek, przyprawy i na najniższych obrotach chwilę miksować do połączenia składników. Masa powinna być bardzo puszysta i lekka (trochę lżejsza od konsystencji gęstej śmietany jak na zdjęciu). Jeśli jest za gęsta należy dodać mleka lub wody, a jeśli za rzadka odrobinę mąki.
Piec 35 min w 180 stopniach na rumiany kolor. Chlebek nie powinien opadać. Po wyrośnięciu ma równą strukturę.
Świetnie smakuje ze zwykłym masełkiem lub masłem słonecznikowym z przepisu tutaj [klik] lub kremem kokosowym z przepisu tutaj [klik] albo pastą kanapkową z awokado z przepisu tutaj [klik]. Można go też zjeść z serem i smalcem :) 

U mnie wersja z solą himalajską, posypana makiem i podana z masłem :)
Makro (1 kromeczka z 10): około 81 kcal
B: 3,6
T: 6,8
W: 0,7*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Mam pytanko czego można użyć zamiast mąki kokosowej? Nienawidzę kokosa w żadnej postaci, smak kokosa jest dla mnie nie do przyjęcia nawet odrobina nie mówiąc już o zapachu �� pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przychodzi mi do głowy mąka migdałowa, ale nie jestem zwolennikiem pieczenia orzechów.

      Pozdrawiam;)

      Usuń
  2. Witam :)
    Zaciekawił mnie ten przepis, mam tylko jedno pytanie: jak długo jest swieże takie pieczywo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie około 3 dni w lodówce będzie ok :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva