TRYB JASNY/CIEMNY

Bagietka czosnkowa z solą i masłem

Wprawdzie to nie nowy przepis, a kolejna modyfikacja starego, ale mooooże Wam się spodoba :) Bagietka z czosnkowym masłem i solą!  Idealna na gorąco, zimno, w formie kanapki czy do zapiekanki :)

Przepis na 1 bagietkę (proporcje z przepisu na Grahamki z postu tutaj [klik]):
  • 4 jaja
  • 25 g mąki kokosowej
  • 25 g łusek babki jajowatej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 g masła +3 ząbki czosnku
  • duża szczypta soli, łyżeczka ulubionych ziół (u mnie oregano i bazylia)
Masło wymieszać z przeciśnitym przez praskę czosnkiem. Jaja, mąkę, łuski babki, proszek, zioła i sól wymieszać razem łyżką w misce i odstawić na 2 minuty do zgęstnienia. 
Po tym czasie uformować podłużną bagietkę, naciąć nożem i w zagłębieniach umieścić masło czosnkowe (lekko wcisnąć do środka, żeby nie wyciekło podczas pieczenia).
 Piec 40 min w 180 stopniach na rumiano. Jest świetna na wycieczkę czy na grilla :)
Makro (cała bagietka): około 559 kcal
B: 35
T: 34,7
W: 8,6*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. czy można czymś zastąpić jajka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam na blogu opcję bez jajek pt "Chrupkie chlebki". Nie są puszyste i jeszcze mi takie bez jajek nie wyszły. Niestety nie wiem jak uzyskać puszystą wersję podobną do tej wyżej, bo wszystko opada w wersji low carb. Być może w wersji z bananem wyszłoby lepiej.

      Mam nadzieje, że tamten przepis się spodoba. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. dziękuję, na pewno spróbuję! przepisy super, często korzystam z Pani bloga :) również pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego!

      Usuń
    3. Dziękuję bardzo :) Jest mi niezmiernie miło i cieszę się, że się podoba :)

      Dziękuję i również życzę wszystkiego dobrego :)

      Usuń
    4. Witam
      Staramam się znaleźć u mnie ta babke ale bardzo ciężko. Czy takie coś się nadaje? https://www.tesco.com/direct/psyllium-husk-powder/662-4611.prd?skuId=682-7336 ??

      Usuń
    5. Psyllium husk to dokładnie babka jajowata łuski po łacinie;)

      Pozdrawiam;)

      Usuń
  2. Da się czymś zastąpić babkę jajowatą

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy masła powinno być 10g czy 100g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie, jest dobrze w przepisie :) To cieniutkie plasterki masła:) Można dać ciut więcej, ale aż 100 g radzę nie dodawać, ponieważ może się wytopić i spłynąć po bagietce.

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. Rewelacyjny przepis, dodaję gotową mieszankę ziół do pizzy. Czasami cebulka zamiast czosnku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło:) Super modyfikacja!

      Na zdrowie! Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  5. Może głupie pytanie... ale dopiero zaczynam czytac o KETO i sprawdzać przepisy... czy mozna zastapic mąkę kokosową, mąką migdałową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę zerknąć do menu na blogu i poczytać moje artykuły naukowe, a wszystko będzie jasne :) Np. "O obróbce termicznej".

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Generalnie tak, ale będzie mniej zdrowo, gdyż mąka kokosowa jest bardziej odporna na wysokie temperatury niż migdałowa. Bagietka pycha,w ogóle nie czuć kokosowego posmaku.

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva