Bagietka czosnkowa z solą i masłem
Wprawdzie to nie nowy przepis, a kolejna modyfikacja starego, ale mooooże Wam się spodoba :) Bagietka z czosnkowym masłem i solą! Idealna na gorąco, zimno, w formie kanapki czy do zapiekanki :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEilZDdD-WvjaC2D7-EaGgM_v8IMjgp2C4eAWR45yinE9WES7JidhRGUCZC9tQKBxmTZWfcBOxEAydS-6opvOSVrsJmNS8JDtylLczSr0jaDYw057sTHHdHkh7I5dv1Gj0RrH3CkXPeHDJc/s640/bag2.jpg)
Przepis na 1 bagietkę (proporcje z przepisu na Grahamki z postu tutaj [klik]):
- 4 jaja
- 25 g mąki kokosowej
- 25 g łusek babki jajowatej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 g masła +3 ząbki czosnku
- duża szczypta soli, łyżeczka ulubionych ziół (u mnie oregano i bazylia)
Masło wymieszać z przeciśnitym przez praskę czosnkiem. Jaja, mąkę, łuski babki, proszek, zioła i sól wymieszać razem łyżką w misce i odstawić na 2 minuty do zgęstnienia.
Po tym czasie uformować podłużną bagietkę, naciąć nożem i w zagłębieniach umieścić masło czosnkowe (lekko wcisnąć do środka, żeby nie wyciekło podczas pieczenia).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmUB7piFPnqDwydKlDdYClmUKBe7arOJr9-Cpwg_l_QOsudDpZq99UIGk06qGnaansRsLnJByv_BDzf-ajJEBmQT_No0-PGJC-2BBBM_pinmF_gG5h8avBqtOCd3d316025tvrIkzzpnQ/s640/IMG_20180302_122005993.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsIwM1JBvT1SgK6OpP_KGv78db42ei0B03MGYsd7Slxx9PIdEz-JVoOWYh_esq8Tf_TCqxzw_mzCGzsIdyMql0mm6wcBV5ZOx_dCDYSzsEpvBQcZ4zf0EK08glAxYP1nHWVL_XVYXjb8w/s640/IMG_20180302_122823508.jpg)
Piec 40 min w 180 stopniach na rumiano. Jest świetna na wycieczkę czy na grilla :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-P-KAmr0_uRYvhC-dsTj5IQsPijVZk0sC_eXxjG5TkFFIQiscuSs625c9Rc8ZV3uC0odQY9ywTc9FfPD_wcCWdNDGKQNBmmiPDuZcBPk55K9Xgx92YkUK_En8BuzF1oJZhOo24ALfloc/s640/bag1.jpg)
Makro (cała bagietka): około 559 kcal
B: 35
T: 34,7
W: 8,6*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
czy można czymś zastąpić jajka?
OdpowiedzUsuńMam na blogu opcję bez jajek pt "Chrupkie chlebki". Nie są puszyste i jeszcze mi takie bez jajek nie wyszły. Niestety nie wiem jak uzyskać puszystą wersję podobną do tej wyżej, bo wszystko opada w wersji low carb. Być może w wersji z bananem wyszłoby lepiej.
UsuńMam nadzieje, że tamten przepis się spodoba. Pozdrawiam serdecznie :)
dziękuję, na pewno spróbuję! przepisy super, często korzystam z Pani bloga :) również pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego!
UsuńDziękuję bardzo :) Jest mi niezmiernie miło i cieszę się, że się podoba :)
UsuńDziękuję i również życzę wszystkiego dobrego :)
Witam
UsuńStaramam się znaleźć u mnie ta babke ale bardzo ciężko. Czy takie coś się nadaje? https://www.tesco.com/direct/psyllium-husk-powder/662-4611.prd?skuId=682-7336 ??
Psyllium husk to dokładnie babka jajowata łuski po łacinie;)
UsuńPozdrawiam;)
Da się czymś zastąpić babkę jajowatą
OdpowiedzUsuńW wersji bezpiecznej jedynie otręby.
UsuńPozdrawiam serdecznie;)
Świetna ta bagietka =)
UsuńDziękuję pięknie i pozdrawiam;)
UsuńCzy masła powinno być 10g czy 100g?
OdpowiedzUsuńNie nie, jest dobrze w przepisie :) To cieniutkie plasterki masła:) Można dać ciut więcej, ale aż 100 g radzę nie dodawać, ponieważ może się wytopić i spłynąć po bagietce.
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Rewelacyjny przepis, dodaję gotową mieszankę ziół do pizzy. Czasami cebulka zamiast czosnku.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:) Super modyfikacja!
UsuńNa zdrowie! Pozdrawiam serdecznie:)
Może głupie pytanie... ale dopiero zaczynam czytac o KETO i sprawdzać przepisy... czy mozna zastapic mąkę kokosową, mąką migdałową?
OdpowiedzUsuńProszę zerknąć do menu na blogu i poczytać moje artykuły naukowe, a wszystko będzie jasne :) Np. "O obróbce termicznej".
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Generalnie tak, ale będzie mniej zdrowo, gdyż mąka kokosowa jest bardziej odporna na wysokie temperatury niż migdałowa. Bagietka pycha,w ogóle nie czuć kokosowego posmaku.
Usuń