TRYB JASNY/CIEMNY

Mazurek wielkanocny

Babka, jaja, sałatki, śledzie, pasztety....wszystko, co musi się znaleźć na stole wielkanocnym jest na blogu, ale nie było u mnie jeszcze prawdziwego mazurka. Aż do dziś!

Przepis na prostokąt o wymiarach około 18x28cm lub inny dowolny kształt:
Kruchy spód (z przepisu na tartaletki z postu tutaj [klik]):
  • 100 g smalcu/masła
  • 100 g mąki kokosowej
  • 1 jajo
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • kilka kropel aromatu waniliowego/ziarenek z laski wanilii
Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą lub woreczkiem i rozwałkować na dość cieniutki prostokąt lub inny, dowolny kształt. Odciąć kilka pasków na wyklejenie boków i środka mazurka jak na zdjęciu. Docisnąć boki do spodu. Piec 10 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 10 minut na rumiano. Ostudzić. W tym czasie przygotować cztery masy.
Masa cytrynowa (pół porcji z przepisu na lemon curd do ciasteczek wielkanocnych z postu tutaj [klik]):
  • 2 żółtka*
  • 25 g masła
  • 15 g soku z cytryny
  • skórka z całej cytryny
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
*Z pozostałych białek można przygotować babkę wielkanocną lub wytrawne/słodkie naleśniki czy kokosanki z patelni. Wszystkie przepisy znajdziecie na blogu.

Masło razem z sokiem i skórką rozpuścić w garnku. Wlać rozbełtane żółtka, ciągle mieszajac masę. Chwilę gotować do zgęstnienia, zdjąć z ognia, ewentualnie dosłodzić i ostudzić.

Masa kakaowa (dwie porcje z przepisu na czekoladową polewę z postu tutaj [klik]):
  • 40 g masła
  • 15 g kakao
  • 50 g wody/dowolnego mleka
  • 5 g żelatyny
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Przygotować czekoladową polewę jak w przepisie. Rozpuścić masło z wodą lub mlekiem i kakao, chwilę gotować do zgęstnienia, wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać, rozpuścić i zdjąć z gazu. Dosłodzić wg potrzeby, dokładnie wymieszać i ostudzić.

Masa serowo-bakaliowa (z przepisu na paschę wielkanocną z postu tutaj [klik]):
  • 50 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 20 g rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
  • dowolne bakalie (u mnie po 10 g: migdałów, orzechów laskowych, wiórek kokosowych i nasion słonecznika)
Wymieszać twaróg z żółtkiem i rozpuszczonym masłem lub olejem. Dodać bakalie.

Masa malinowa (z przepisu na malinowy mus z postu tutaj [klik]):
  • 100 g mrożonych malin (lub innych owoców)
  • 10 g nasion chia (można pominąć i dać więcej żelatyny-około 15 g)
  • 5 g żelatyny
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Gotować maliny w garnku, aż puszczą sok. Przetrzeć przez sitko (aby pozbyć się nasionek) lub od razu wymieszać z żelatyną i nasionami chia oraz ewentualnym słodzidłem. Ostudzić.


Każdą z mas nałożyć na kruchy spód. Ozdobić skórką z cytryny, orzechami lub w inny, dowolny sposób :) Można również przygotować mazurek o jednym smaku. Wystarczy zwielokrotnić składniki x4 z wybranego przepisu np mazurek czekoladowy z 8 porcji na czekoladową polewę lub 2 porcji lemon curd z przepisu na ciasteczka wielkanocne.


Makro (przykładowa 1 porcja z lemon curd, całe ciasto podzielone na 8 kawałków): około 328 kcal
B: 6,1
T: 31,3
W: 2,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Bardzo ciekawie wygląda z takimi czterema rozwiązaniami na wierchu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można dać do ciasta masło zamiast smalcu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze się kroi? Nie rozpada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruche ciasto jest...kruche ;) Ale każda z tych mas sprawia, że są ładne kawałeczki do krojenia i można spokojnie trzymać w ręce ;)

      Pozdrawiam;)

      Usuń
  4. Ile moze stac w domku taki mazurek z masą serowo-bakaliową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że około 2, może 3 dni, bo żółtko i ser też długo nie wytrzymają w postaci surowej. Oczywiście w lodówce.

      Pozdrawiam;)

      Usuń
  5. Masa cytrynowa mi się popsula. Wydziela się masło jak stygnie. Jakiś pomysl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj wmiskować trochę mascarpone i dobrze rozbić mikserem. Musiała być za mało mieszana podczas dodawania żółtek. Mieszanie jest bardzo ważne.

      Trzymam kciuki i pozdrawiam!

      Usuń
  6. Cudo. Robiłam zgodnie z przepisem i wyszło idealne. Dziękuję za Twój kolejny cudowny keto
    cud kulinarny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, cieszę się niezmiernie :))

      Życzę udanych wypieków i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. A jaką mąka można zastapic kokosowa? Niestety odrzuca mnie od kokosu ☹️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie używam innej mąki do wypieków na słodko, ponieważ inne nie są stabilne podczas pieczenia i nie są przez to zdrowe. Zachęcam do zerknięcia na inne przepisy! Na blogu mam mazurka na zimno, gdzie można użyć mąki migdałowej do zrobienia spodu, bo nie poddaje jej obróbce termicznej:)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva