TRYB JASNY/CIEMNY

(Kokosowa) Kinder Mleczna Kanapka

Całkiem zapomniałam, że mam w swoim keto-zeszycie taki przepis! Przepis poezja, nieziemskie, pyszne ciasto. Cudowny wilgotny biszkopt przekładany kremem kokosowym, a całość polana czekoladą i obsypana płatkami kokosa...Mhmm 💙

Przepis na biszkopt (z przerobionego przepisu tutaj [klik]): 

  • 100g oleju kokosowego/masła
  • 35g kakao (lub więcej jeśli lubicie mocno gorzkie, ale maksymalnie 50g, bo inaczej wyjdzie gorzki biszkopt)
  • ok. 50g erytrolu/ksylitolu/stewii 
  • 7 jaj
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia/sody+łyżeczka octu jabłkowego
  • 50g mąki kokosowej
  • aromat waniliowy
  • opcjonalnie 50-100ml dowolnego mleka*
Rozpuścić olej, wymieszać z kakao. Zrobić gęstą polewę czekoladową. Zdjąć z gazu, ostudzić i dodać mielony erytrol. W tym czasie ubić 7 białek ze szczypta soli. Osobno ubić 7 żołtek i małym strumieniem wlewać polewę. Następnie dodać proszek do pieczenia/sodę oraz mąkę kokosową. 

*Jeżeli w tym momencie ciasto bardzo zgęstnieje to znaczy, że mąka kokosowa wchłonęła zbyt mocno płyny i należy dodać jeszcze 50-100ml mleka. 


Na koniec wymieszać delikatnie z białkami już bez użycia miksera. Wylać na blaszkę (moja dość duża 30x30cm). Piec w 180stopniach przez 20min, a następnie przez około 10-15 min w 170stopniach. Ciasto powinno wyjść wilgotne, ale upieczone. Zostawić w piekarniku do ostudzenia, a następnie przekroić na 2 części.

Przepis na krem:
  • 2 puszki mleczka kokosowego po 400g (razem 800g) lub 2 kubeczki śmietany 30, 36% po 330gg
  • 200g wiórek kokosowych
  • 100g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego *
  • 30-50g erytrolu (można pominąć, wiórki nadają słodycz)
  • 15g żelatyny rozpuszczone w małej ilości wody
*Olej kokosowy można pominąć jeśli masa jest bardzo gęsta w wersji z mleczkiem, w wersji ze śmietaną jest raczej konieczny.

Stałą część mleczka (lub śmietanę) ubić. Dodać wiórki i ewentualnie dodać erytrol jeśli smakuje mało słodko. Na koniec delikatnie wymieszać z żelatyną i olejem. Schłodzić. 

Polewa: 

Można nasączyć biszkopty mlekiem kokosowym lub alkoholem:) Następnie wylać krem na pierwszą część biszkoptu. Przełożyć drugą i polać czekoladą. Udekorować płatkami kokosa :)

Makro (1/12 ciasta-naprawdę duży kawałek z mleczkiem kokosowym w kremie bez posypki): B: 8
T: 47
W: 7

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Jutro robię borowkowy niby sernik z limonką i orzechami. Ale już wiem co będę wcinac w niedzielne popołudnie ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę spóźniona odpowiedź, ale mam nadzieję, że ciacho wyszło:)

      Usuń
  2. Zrobie mezowi na urodziny! :) Jedno pytanie: ile mleczka kokosowego? 400ml w sumie? czy 2 puszki kazda po 400ml?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 puszki po 400 ml lub 800 ml mleka z kartonu np. foodforce ma świetne mleko w kartonie :)

      Pozdrawiam i życzę udanego ciasta!

      Usuń
    2. Bardzo dziekuje. Zrobie zdjecie i oznacze Cie w Insta :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane posty

instagram @keto__reva