Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

sobota, 3 czerwca 2017

Rogaliki

Moja mama robi najlepsze na świecie rogaliki, ale rzecz jasna nie w wersji keto. A jednak da się! Mąka kokosowa jest niezwykle kapryśna ale przy odrobinie samozaparcia uda się stworzyć takie małe, pyszne cuda :)

Jakie mamy smaki? Czekoladowy, orzechowo-makowy, kokosowy oraz truskawkowy. I szczerze? Nie wiem, który najlepszy! 


Przepis na ciasto (na 4 spore rogaliki):
  • 5 żółtek
  • 1 jajo
  • 90g mąki kokosowej
  • 20g smalcu (lub olej kokosowy albo masło)
  • 80g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżki erytrolu ( a nawet można dać więcej, jeśli nie planujecie robić lukru)
  • 10g łusek babki jajowatej (można pominąć i dać 10g więcej mąki czyli 100g łącznie)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko razem zagnieść, wstawić na czas robienia nadzienia do lodówki (min 30min). To bardzo ważne, ponieważ ciasto w tym czasie twardnieje i jest dużo łatwiejsze do wałkowania. W tym czasie przygotować nadzienia w 4 smakach lub 4x w jednym.

Czekoladowy:
  • 15g gorzkiej czekolady pokrojonej drobno (zostawić 5g do posypania)

Truskawkowy:
  • 50g drobinutko pokrojonych truskawek (+15g do posypania na górze)

Kokosowy:
  • 20g wiórek kokosowych (+5 do posypania)
  • 1 żółtko lub białko do sklejenia 
Wszystko razem wymieszać. 

Makowy:
  • 15g maku wcześniej ugotowanego i zblenderowanego lub zmiażdżonego w moździerzu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • aromat rumowy/migdałowy 
  • 5g orzeszków, 1 suszona morela (opcjonalnie do posypania)
Wszystko razem wymieszać.

Przygotowanie: 
Rozwałkować delikatnie ciasto na dość cienką warstwę. Jeśli są z tym problemy to można dosypać trochę mąki albo wałkować między warstwami foli spożywczej. Następnie pokroić jak na obrazku:
Jeśli ciasto się rwie ( a może) nie ma problemu można podoklejać. Jest bardzo plastyczne.
Nałożyć nadzienia i zwinąć zaczynając od szerszego boku.
Zwinąć w rogalik zaczynając od szerszej strony. Wystarczy utoczyć rulonik i delikatnie zgiąć brzegi. Można użyć silikomowej maty lub papieru do pieczenia. Będzie łatwiej ;) 
Piec około 20min w 180stopniach, a gdy zaczną się rumienić zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze 15-20min. Ostudzić. 

Przepis na lukier:
  • kilka łyżek zmielonego erytrolu
  • 1-2łyżki soku z cytryny lub wody
Ja swoje polałam lukrem i udekorowałam, ale tak szczerze mówiąc to najlepiej smakowały by bez dodatków i kombinacji jak poniżej :) Następnym razem wersja soute!
PS: Nie jeść gorących! :) 

Makro (średnie na 1 rogalik): 
B: 13
T: 46
W: 19,7 **

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. Dość wysokie węgle wynikają z dodatku czekolady 75%, truskawek, suszonej moreli i orzechów. Po zamianie tych składników na np. same truskawki czy czekoladę 90% oraz pozbywając się dekoracji nieco je obniżymy:) A i tak będą pycha! 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print