Polecany post

KetoAdaptacja - tygodniowy jadłospis 2000kcal

Rogaliki

Moja mama robi najlepsze na świecie rogaliki, ale rzecz jasna nie w wersji keto. A jednak da się! Mąka kokosowa jest niezwykle kapryśna ale przy odrobinie samozaparcia uda się stworzyć takie małe, pyszne cuda :)

Jakie mamy smaki? Czekoladowy, orzechowo-makowy, kokosowy oraz truskawkowy. I szczerze? Nie wiem, który najlepszy! 


Przepis na ciasto (na 4 spore rogaliki):
  • 5 żółtek
  • 1 jajo
  • 90g mąki kokosowej
  • 20g smalcu (lub olej kokosowy albo masło)
  • 80g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżki erytrolu ( a nawet można dać więcej, jeśli nie planujecie robić lukru)
  • 10g łusek babki jajowatej (można pominąć i dać 10g więcej mąki czyli 100g łącznie)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko razem zagnieść, wstawić na czas robienia nadzienia do lodówki (min 30min). To bardzo ważne, ponieważ ciasto w tym czasie twardnieje i jest dużo łatwiejsze do wałkowania. W tym czasie przygotować nadzienia w 4 smakach lub 4x w jednym.

Czekoladowy:
  • 15g gorzkiej czekolady pokrojonej drobno (zostawić 5g do posypania)

Truskawkowy:
  • 50g drobinutko pokrojonych truskawek (+15g do posypania na górze)

Kokosowy:
  • 20g wiórek kokosowych (+5 do posypania)
  • 1 żółtko lub białko do sklejenia 
Wszystko razem wymieszać. 

Makowy:
  • 15g maku wcześniej ugotowanego i zblenderowanego lub zmiażdżonego w moździerzu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • aromat rumowy/migdałowy 
  • 5g orzeszków, 1 suszona morela (opcjonalnie do posypania)
Wszystko razem wymieszać.

Przygotowanie: 
Rozwałkować delikatnie ciasto na dość cienką warstwę. Jeśli są z tym problemy to można dosypać trochę mąki albo wałkować między warstwami foli spożywczej. Następnie pokroić jak na obrazku:
Jeśli ciasto się rwie ( a może) nie ma problemu można podoklejać. Jest bardzo plastyczne.
Nałożyć nadzienia i zwinąć zaczynając od szerszego boku.
Zwinąć w rogalik zaczynając od szerszej strony. Wystarczy utoczyć rulonik i delikatnie zgiąć brzegi. Można użyć silikomowej maty lub papieru do pieczenia. Będzie łatwiej ;) 
Piec około 20min w 180stopniach, a gdy zaczną się rumienić zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze 15-20min. Ostudzić. 

Przepis na lukier:
  • kilka łyżek zmielonego erytrolu
  • 1-2łyżki soku z cytryny lub wody
Ja swoje polałam lukrem i udekorowałam, ale tak szczerze mówiąc to najlepiej smakowały by bez dodatków i kombinacji jak poniżej :) Następnym razem wersja soute!
PS: Nie jeść gorących! :) 

Makro (średnie na 1 rogalik): 
B: 13
T: 46
W: 19,7 **

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. Dość wysokie węgle wynikają z dodatku czekolady 75%, truskawek, suszonej moreli i orzechów. Po zamianie tych składników na np. same truskawki czy czekoladę 90% oraz pozbywając się dekoracji nieco je obniżymy:) A i tak będą pycha! 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

dieta ketogenna paleo keto lowcarb desery Śniadania i przystawki Dania obiadowe jaja adaptacja low carb dieta ketogeniczna ketoadaptacja mąka kokosowa wiórki kokosowe masło olej kokosowy smalec czekolada kakao mięso mleczko kokosowe orzechy babka jajowata święta bez nabiału deser pieczarki ketoza deser dla 1 osoby kokos cukinia dynia bez laktozy pieczywo cytryna mięso mielone ciasto szpinak artykuły bożenarodzenie kalafior zupa artykuł warzywa ciasteczka koktajle chleb cynamon ser awokado owoce ser żołty brokuły mleko kokosowe bez mąki biszkopt pomidory chia maliny odżywka tarta wpc żółtka masło orzechowe truskawki żelatyna ketodieta krem mak papryka tort twaróg MCT kurczak naleśniki pasta kokosowa placuszki sałatka wanilia wielkanoc bez mięsa boczek ciasta czekoladki fasolka kapusta sok z cytryny zioła bułki lunchbox placki świąteczne przepisy białka fatbombki karkówka mascarpone olej pizza rosół za darmo brownie cebula chlebek ciastka kruche makaron panierka siemie lniane wegańskie śmietanka batony bounty bułeczki do pobrania highfat jajo migdały muffinki nasiona ryba sezam wywar bakalie czekoladowa polewa gofry inulina korzenna przyprawa kotlety na zimno oliwa pasta pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rolada sos słonecznik wegetariańskie wigilia biszkopty dżem jeżyny kalarepa kapusta kiszona kawa kuleczki materiały musztarda ogórek omlet piernik pierś z kurczaka sylwester szczupak szparagi wołowina zapiekanka 2 składniki 3 składniki babka batoniki cytrusy dynia makaronowa kabanosy mielone mleko midałowe mozarella młoda kapusta obiad pasztet roladki seler skwarki sos pomidorowy sól tosty zupa krem babeczki babka wielkanocna bazylia bez pieczenia botwinka budyń bulion chałwa chili dieta donaty ebook harry potter jogurt omlety oponki pierniczki pierogi pietruszka rafaello schab skórka suszone pomidory tartaletki tłusty czwartek świeta agar anyż bez jaj beza brukselka cloudbread jabłka marcepan mazurek mąka konopna oreo paluszki rzodkiewka serduszka drobiowe serniczki skrzydełka spód walentynki z nabiałem zebra śledzie żółtko borówki delicje do wydrukowania mąka migdałowa rzodkiew serca surówka warstwowy deser wieprzowina wypieki wątróbka wędzony kurczak zapiekane 30 minut adaptacja w praktyce adaptacja w teorii ajurweda alkohol cukrzyca czekoladki miętowe dietetycy polecani przez czytelników jajecznica schabowy tłuszcze zamienniki cukru