TRYB JASNY/CIEMNY

Gołąbki z młodej kapusty

Nowalijki już od jakiegoś czasu na straganach. Łapcie za młodą kapustę i przygotujcie pyszne, delikatne gołąbki w wersji pieczonej!
Przepis na 5 gołąbków:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (np z szynki wieprzowej, wołowe lub drobiowe)
  • 0,5 kg młodej kapusty (mała główka)
  • 50 g cebuli
  • 1 jajo
  • 20 g smalcu 
  • 30 g przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)
  • sól, pieprz, zioła
  • opcjonalnie: kilka pieczarek do farszu i do sosu
Główkę kapusty sparzyć we wrzątku przez około 10 minut. Następnie odcedzić i delikatnie poodrywać liście. Po ostudzeniu można pozbyć się twardych części łodyżki (wystarczy lekko ściąć pod skosem twarde części tak, aby nie zniszczyć liści). Młoda kapusta jest miękka, więc można też je zostawić bez ścinania. Odłożyć 5 dużych liści, a resztę porwać lub posiekać na mniejsze części. Na 10 g smalcu podsmażyć cebulkę, a pozostałym tłuszczem wysmarować naczynie żaroodporne. Cebulkę, przyprawy, jajo i mięso dokładnie wyrobić. 
Pozawijać gołąbki. W tym celu nałożyć trochę nadzienia na liść, zwinąć brzegi do środka, a następnie zawinąć mocno całość podobnie jak krokiet.
Na dnie wysmarowanego naczynia ułożyć posiekaną kapustę i ewentualnie pieczarki. Na to wyłożyć zwinięte gołąbki.
Dolać 2-3 łyżki wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 min w 200 stopniach. Następnie polać gołąbki przecierem wymieszanym z 2 łyżkami wody. Piec dalej 25 minut w 180 stopniach.
Makro( 1 z 5 gołąbków): około 228 kcal 
B: 23,4
T: 12,3
W: 6,9

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva