wtorek, 13 czerwca 2017

Pizza z kalafiora (bez mąki)

Dzisiaj szaleństwo! Pizza na grubaśnym i puszystym spodzie 😊 Jak zwykle przepis bardzo prosty i szybki. Ktoś się skusi? :)

Przepis na gruby spód (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 250 g surowego kalafiora
  • 2 duże jaja 
  • 15 g łusek babki jajowatej 
  • sól, pieprz, zioła, przyprawy
  • opcjonalnie: odrobina smalcu do wysmarowania blaszki
Kalafior zblendować lub zetrzeć na tarce. Wszystko razem wymieszać. Nie trzeba nic odciskać, babka wciągnie całą wilgoć. Odstawić do czasu aż ciasto zgęstnieje.
Powinno być gęste już po chwili mieszania. Następnie rozłożyć na natłuszczonej blaszce/macie silikonowej. Lekko ugnieść.
Spód posmarować dowolnym sosem i nałożyć wybrane dodatki. W moim przypadku są to: pieczarki, papryka, ser żółty, boczek i łyżka przecieru z pomidorów.
Piec około 35 minut do zarumienienia w 180 stopniach. Pizzę można zostawić na 10 minut w piekarniku, aż lekko odparuje lub jeść od razu. Jest dość gruba, mięciutka. Idealna dla fanów kalafiora :)
Makro (sam spód bez dodatków): około 244 kcal
B: 20,2
T: 11,7
W: 7,1

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

5 komentarzy:

  1. Cześć ;)
    Czy babkę jajowatą można czymś zastąpić? Nie mogę jej nigdzie dostać. Czy tylko Internet zostaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dać łyżkę czy dwie mąki kokosowej lub pominąć całkiem i bardzo mocno ugniesć ciasto :) Babkę można dostać w zielarskich, bio sklepach, a nawet aptece, ale internet wychodzi najtaniej przy większym zamówieniu.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dzięki!

      Usuń
  2. Czy pizze można podgrzać w mikrofali lub zjeść na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Jest super na zimno czy podgrzana na patelni nawet :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Print