TRYB JASNY/CIEMNY

Kuleczki Ferrero Rocher z 3 składników

Niedawno na blogu pojawiły się 2 składnikowe kuleczki a'la Rafaello z przepisu tutaj [klik], które do tej pory cieszą się ogromnym wzięciem. Dziś przepis na kuleczki orzechowo-czekoladowe zrobione tak samo i równie pyszne!

Przepis na 10 kuleczek:
  • 100 g orzechów laskowych (+50 g do obtoczenia)*
  • 50 g zwykłego masła 
  • 10 g kakao
  • porcja polewy z przepisu tutaj [klik]
  • opcjonalnie: 10 orzechów laskowych
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (wystarczy łyżeczka lub wcale)
*Można użyć macadamia, migdałów lub innych orzechów. 

Orzechy laskowe zmielić w młynku/blenderze na masło orzechowe (lub użyć gotowego masła orzechowego - laskowego, ale należy wtedy dodać zmielone orzechy laskowe, aby masa była gęsta - można użyć np. 40 g zmielonych orzechów, 30g masła laskowego i połączyć w blenderze na gęstą masę z resztą składników). Dodać masło, kakao i opcjonalnie słodzidło i mielić/blendować dalej. Masę schłodzić przez 15 min w zamrażalce lub 30 min w lodówce. 

W tym czasie można przygotować polewę z przepisu tutaj [klik] i schłodzić w lodówce oraz posiekać lub zmiażdżyć wałkiem 50 g orzechów do obtoczenia. 

Następnie wyciągnąć orzechowo-czekoladową masę z zamrażalnika/lodówki i utoczyć 10 kuleczek. Dobrze jest zrobić to szybko, bo ciepłe dłonie rozpuszczają masę. Do środka można wsadzić po orzechy laskowym. Kuleczki zanurzyć w schłodzonej polewie i obtoczyć w posiekanych orzechach. Schłodzić w lodówce około 20 min.

Można też pominąć polewę i kuleczki od razu obtaczać w orzechach.
Makro (2 sztuki w polewie i bez orzecha w środku): około 302 kcal
B: 5,8
T: 29,9
W: 2,4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Wyszło mi 12 dużych kulek, użyłam migdałów blanszowanych do masy, do środka laskowy i na zewnątrz, tylko ta polewa to bardziej, jak płynna czekolada, niż gęsty sos, ale i tak wyszło pycha (może za dużo wody było) :)
    Już czekają w zamrażalniku na gości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie na polewę jest napisane, żeby odparować wodę, aż polewa zgęstnieje. Może to tego ciut zabrakło :) Mimo wszystko powinna zgęstnieć po schłodzeniu :)

      Cieszę się, że smakują. Pozdrawiam i udanej imprezy:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva