TRYB JASNY/CIEMNY

Soczyste kotlety mielone z cukinią

Dziś na blogu (nie)tradycyjne kotleciki mielone z dodatkiem.... No właśnie czego? :) Spróbujcie sami! Są bardzo mięciutkie, soczyste i przepyszne :)
Przepis na 10 sztuk kotletów mielonych:

  • 500 g mięsa mielonego z wołowiny i wieprzowiny (lub innego)
  • 50 g cebuli (użyłam czerwonej)
  • 300 g cukinii (1 średnia sztuka, waga z wodą)
  • 1 jajo
  • 50 g smalcu (20 g do podsmażenia cebulki i 30 g do smażenia kotletów)
  • łyżeczka soli, szczypta pieprzu, szczypta bazyli, szczypta ziół prowansalskich, szczypta rozmarynu, szczypta kminku, szczypta suszonego czosnku (lub 2-3 ząbki), szczypta majeranku
  • opcjonalnie: 5-10 g łusek babki jajowatej (można dodać, kotlety są bardziej zwarte choć nieco mniej wilgotne)
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu. Cukinię zetrzeć na tarce (można leciutko odcisnąć z wody). Do miski z mięsem wbić jajo, dodać startą na tarce cukinię, podsmażoną cebulkę oraz przyprawy. Dokładnie wyrobić.
Uformować 10 kotletów (powinny być bardzo delikatne, mięciutkie i nie tak zbite jak tradycyjne).
Usmażyć na smalcu na rumiany kolor. Kotleciki puszczają wodę, więc można na jej bazie zrobić sos (wystarczy dodać śmietankę). Ja odparowałam całą wodę i zdjęłam kotleciki mielone z patelni. 
Są przepyszne, bardzo mięciutkie i soczyste :) Idealne do kapusty kiszonej prosto z beczki!
Makro (1 kotlet wołowo-wieprzowy z wliczonym smalcem do smażenia): około 151 kcal 
B: 10,5
T: 11,6
W: 1,8


Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva