Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 26 maja 2017

Bułeczki na oleju kokosowym

Niedawno na blogu pojawił się chlebek na smalcu z przepisu tutaj [klik]. Czas na bułeczki:)

Przepis (na 6 malutkich bułeczek lub kilka większych):
  • 2 jaja
  • 15g mąki kokosowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia (lub szczypta sody i odrobina octu do zgaszenia)
  • 25g łusek babki jajowatej
  • 50g rozpuszczonego oleju kokosowego (lub masła/smalcu)
  • 1/3 szklanki wody kokosowej (z puszki) lub zwykłej mineralnej
  • duża szczypta soli +ulubione zioła
  • opcjonalnie (łyżeczka sezamu do posypania na górze bułeczek)
Ubić jaja do puszystości, wlać wodę kokosową (lub zwykłą) i olej, a następnie babkę, mąkę, proszek, sól i wymieszać. Ciasto powinno wyjść niezwykle delikatne, puszyste. Należy nakładać je łyżką do foremek najlepiej na muffinki. Piec w 180stopniach około 45min do zarumienienia. Nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia. 


Makro (6 malutkich bułeczek na wodzie):BTW 14:67:2.
Makro (1 bułeczka na wodzie): BTW: 2,3:11,2:0,3

Makro ( 6 bułeczek na wodzie kokosowej): BTW: 14,5:67:5,5
Makro (1 bułeczka na wodzie kokosowej): BTW: 2,4:11,2:0,9

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

16 komentarzy:

  1. Dziękuję :D teraz będę mogła zajadać się bułkami bez patrzenia na wielkie węgle :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Keto bułki, które są chrupiące, a nie gumowe ! Rewelacyjne. Do tej pory dla mnie niejadalne było pieczywo z babką, chrzęści w zębach, aż mi skóra cierpnie ;) Co prawda keto to dla męża, ale te to i ja mogę jeść :) Dziękuję za przepis :) Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy łupiny babki jajowatej to to samo co łuski?
    Można takie bułeczki podgrzewać np w mikrofali?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łuska to to samo co łupina owszem :) Można je podgrzewać, a nawet upiec w mikrofali (kiedyś mi się udało), ale nie pamiętam jaka moc i ile - do przetestowania najlepiej z porcji z 1 jaja :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź i również pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Fajny przepis, wypróbuję :)
    Czy sezamem sypiesz po pieczeniu czy przed? Bo rozumiem w trakcie się nie da bo nie można otwierać piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Albo przed wystawieniem do piekarnika albo jedynie dla ozdoby do zdjęcia po upieczeniu;) Na pewno będą smakować i bez sezamu;) Można posypać żółtym serem i wyjdą pyszne serowe bułeczki.

      Pozdrawiam i udanych bułeczek;)

      Usuń
  5. Upiekłam bułeczki i ładnie urosły w trakcie pieczenia. Przeleżały przez 10-15 minut jeszcze w nagrzanym piekarniku i opadły. Co mogło pójść nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podejrzewam, że mąka i na babka musiały słabo wchłonąć płyny i dlatego opadły. Choć przyznam szczerze, że z tego przepisu jeszcze mi się nie zdarzyło, że opadły 🤔

      Mam badzieje, że kolejne próby pójdą lepiej;) Spróbuj jeszcze wydłużyć czas pieczenia i dać mniej płynów.

      Usuń
  6. Czym mogę zastąpić babke jajowatą? Albo gdzie ją kupie? Mam dostęp do babki płesznik ewentualnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić bułeczki z przepisu na np "biszkoptowy chlebek". Jest bez łusek. A jeśli chodzi o stricte łuski to są w zielarskich, aptekach i sklepach bio-najtaniej oczywiście wychodzi zamówić online w czasie kupowania innych produktów. Z płesznika nie wychodzą tak ładnie.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję pięknie!

    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Print