Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

sobota, 20 maja 2017

Tort Kokosowy (z patelni)

Jako fanka kokosa nie mogę się powstrzymać, by raz na jakiś czas nie wykorzystać go w swojej kuchni w przeróżnej postaci. I tak powstały dwa torty kokosowe. Oba bez pieczenia w piekarniku! Będzie potrzebny jedynie mikser i patelnia:)  Jeden z nich zrobiony na Dzień Słońca prezentuje się tak:


Przepis na torcik o średnicy około 20cm:
Biszkopty:
  • 3 jaja
  • 30 g oleju kokosowego/MCT lub masła (w wersji z nabiałem)
  • 30 g mąki kokosowej
  • mała, płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub odrobinka sody
  • aromat migdałowy lub kokosowy (kilka kropelek)
  • 100 g mleka kokosowego/migdałowego
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Jaja ubić. Dodać resztę składników. Wymieszać i usmażyć 3 omlety na oleju kokosowym (lub innym) na patelni. Zostawić do ostygnięcia, a w tym czasie uprażyć 30g wiórek kokosowych.

Jeśli masa na omlety jest zbyt gęsta rozcieńczyć wodą lub mlekiem.

Masa:
  • 0,5 kg mascarpone lub stała część mleczka kokosowego z 2 puszek
  • 120 g wiórek kokosowych
  • aromat migdałowy/kokosowy/wanilia
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia 
Wszystko razem zmiksować.

Składanie tortu:
Biszkopty nasączyć niewielką ilością alkoholu z herbatą lub wodą kokosową. Przełożyć masą (zostawić trochę na górę i boki). Następnie posypać prażonymi wiórkami i obłożyć nimi boki. Dekoracja na zdjęciu to kwiatek z mleczka kokosowego i cytryny.

Makro całego tortu (1 z 10 kawałków bez dekoracji): około 367 kcal
B: 60
T: 370
W: 25*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

1 komentarz:

Print