Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

niedziela, 21 maja 2017

Puszyste bułeczki

Kto pamięta pyszne bułeczki z makiem z dzieciństwa? Bo ja zawsze za nimi szalałam! Przeszkadzał mi jedynie lukier, którego nie lubiłam. I dlaczego nie mogłabym ich jeść nie rezygnując z ulubionej diety? :) W dodatku wersja z makiem idealna na święta! Możecie również pominąć słodkie dodatki i zrobić wersję wytrawną z kapustą, grzybami lub nawet mięskiem.
Przepis (na 6 dużych bułeczek, muffinek lub 8 mniejszych):

  • 40g mąki kokosowej
  • 20g łusek babki jajowatej
  • 80 g rozpuszczonego oleju kokosowego (lub masła)
  • 100 g mleka kokosowego, migdałowego, krowiego (lub wody w wersji wytrawnej)
  • 4 jaja
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Jaja ubić, dodać resztę składników i ubijać/mieszać 2-3 minutki, aż powstanie gęste, kleiste ciasto.

Nadzienie cynamonowe:
  • 2-3 łyżki cynamonu 
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia 
Wymieszać cynamon ze słodzidłem (2-3 łyżeczki).

Nadzienie makowe: 

  • 100 g maku
  • 100 g dowolnego mleka lub wody
  • aromat rumowy/migdałowy/pomarańczowy
  • opcjonalnie: cynamon, przyprawa korzenna
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Ugotować mak na wodzie (lub mleku/mleczku kokosowym), aż wchłonie cały płyn. Zblenderować aż stanie się gęsty i kleisty, dodać resztę składników. Można też pominąć blenderowanie jeśli mak był wcześniej zmielony.

Można również zrobić nadzienie:
  • czekoladowe - wystarczy wrzucić po kostce czekolady do środka
  • serowe - do środka nakładamy po łyżce mascarpone/twarogu wymieszanego ze słodzidłem i wanilią
  • mięsne - należy nałożyć po łyżce mięsa mielonego
  • kapuściane, grzybowe i ... każde inne jakie Wam przyjdzie do głowy.
Można też upiec bułeczki w foremkach bez nadzienia i wydzie pyszne pieczywo.

Przygotowanie: 
Do foremek na muffinki wykładać po łyżce ciasta. Na ciasto nałożyć po łyżce nadzienia makowego lub łyżeczce nadzienia cynamonowego/innego. Na nadzienie nałożyć resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec do zarumienienia około 35- 40min. Nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia.
Wersja z makiem jest lepsza na dugi dzień. Bułeczki wilgotnieją i są przepyszne.
Wersja z cynamonem zwinięta w rulonik (trudniejsza, należy rozsmarować ciasto na macie silikonowej, wysypać cynamon i zwinać, a następnie pokroić na 6-8 części).

Makro całości (6 dużych bułeczek bez nadzienia): 1740 kcal
B: 36
T 108,3
W: 11,1

Makro (1 duża bułeczka z 6 z makiem): około 290 kcal
B: 9,3
T: 25,2
W: 6,6*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print