TRYB JASNY/CIEMNY

Truskawkowy dżem z chia

Kolejny przepis z wykorzystaniem truskawek prosto z targu:) Dżem chia! Pychotka :)


Przepis na słoiczek 300ml:
  • 40 g nasionek chia
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Zblenderowane truskawki gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić i dodać nasiona chia oraz cytrynowy sok. Wymieszać. Przelać do słoiczka, schłodzić w lodówce i zjeść w ciągu kilku dni.
Makro (cała porcja): około 285 kcal 
B: 8
T: 13
W: 34*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. A jakiś przepis na taki dżem ale żeby postał do zimy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto wypróbować proces tzw. janginizacji czyli długiego gotowania owoców bez cukru, ale z odrobiną soli!


      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva