Polecany post

KetoAdaptacja - tygodniowy jadłospis 2000kcal

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 26 maja 2017

Majonez na oleju MCT

Domowy, kremowy i bardzo delikatny w smaku majonez na oleju kokosowym i MCT. Kto wypróbuje? :)


Przepis (1 spora porcja):

  • 1 duże żółtko
  • 200 g oleju MCT (lub dobrej jakości oliwy)
  • 10 g musztardy (łyżeczka)
  • sól, przyprawy
  • opcjonalnie łyżeczka octu (ja nie lubię, więc nie daję)

*Oczywiście można użyć innych proporcji i innego oleju. Wszystko zależy od tego ile "zabierze" żółtko. Przy zamianie oleju kokosowego na inny o płynnej konsystencji należy dodać go odrobinę więcej, gdyż nie stężeje tak jak kokosowy w lodówce. Należy pamiętać też o tym, że majonez na oleju kokosowym jest słodkawy.

Żółtko, przyprawy, sól razem miksujemy lub blenderujemy. Kiedy żółtko przybierze jasny kolor dolewamy małymi porcjami olej i miksujemy dalej aż majonez zgęstnieje. Używamy od razu bądź przechowujemy w lodówce.
Makro (cała porcja): około 1885 kcal
B: 4
T: 207,1
W: 1,3*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

7 komentarzy:

  1. Kiedyś zrobiłam majonez z oleju z awokado, wyszedł przepyszny. Było to skutkiem mojego eksperymentowania i szukania zdrowego oleju do majonezu. Jakoś wtedy uznałam, że olej kokosowy nie będzie się do tego nadawał i tym bardziej dziękuję Ci za ten przepis :) Chyba bardziej obawiałam się zbyt twardej, ew. grudkowatej konsystencji takiego majonezu, a w trakcie czytania Twojego przepisu olśniło mnie także, że przecież do majonezów klasycznych dodaje się cukier, więc cóż ten słodki posmak może przeszkadzać? Pewnie nic! Muszę koniecznie sprawdzić Twoją wersję, dzięki wielkie jeszcze raz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie jadłam oleju z awokado. Brzmi przepysznie! Dokładnie tak, do majo dodaje się cukier. Niestety niektórym przeszkadza posmak kokosa. Ale jak posmakuje to będzie mi miło :)

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. I to jest przepis. Właśnie to mnie dziwi, bo ja taki kolor majonezu pamiętaj z domu, a te w sklepach są białe jak nowo położona fuga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba i nie jest .. fugą! :) Muszę poprawić fotki :)

      Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  3. Jak długa jest przydatność do spożycia takiego majonezu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobnie jak innych majonezów domowych - około tygodnia maksymalnie myślę postoi. Choć raczej 2-3 dni.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Print