sobota, 27 maja 2017

Chlebki a'la cloud bread z kalafiora

Kalafiorowe chlebki "chmurki" idealne na adaptację! Są bardzo mięciutkie o delikatnym smaku, a zapach roznoszący się po kuchni jest po prostu nieziemski! A czas przygotowania to jedyne 40min.

Przepis na 6 sztuk (3 porcje po 2 kromki):
  • 3 jaja
  • 150 g różyczek surowego kalafiora
  • 10 g smalcu lub innego tłuszczu (do wysmarowania blaszki lub maty)
  • pół łyżeczki soli
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć, bo chlebki i tak rosną)
  • opcjonalnie: ulubione zioła np pietruszka lub koperek
Kalafior zetrzeć na tarce. Ubić białka z solą. Następnie ubić do puszystości żółtka i dodać kalafior oraz zioła i dodatki. Bardzo delikatnie wymieszać obie masy i nakładać łyżką na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.
Piec w 180 stopniach przez 20 min po czym zmniejszyć temp do 160 stopni i piec jeszcze 10 min do rumianego koloru. Chmurki najpierw rosną, a potem nieco opadają (z racji braku czegoś, co je utrzyma w wyrośniętej strukturze). 

Najlepiej posmarować je smalcem i przełożyć pieczonym mięsem. Posiłek idealny do pracy czy na uczelnię. Można ich również użyć jako dodatek do mięsa z grilla:)


Makro (2 bułeczki na 1 kanapkę): około 140 kcal
B: 10,3
T: 10,5
W: 1,5*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Przechowywać w lodówce (po ostudzeniu) ze względu na zawartość jaj.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print