Polecany post

Cytrynowe oponki z lukrem

niedziela, 21 maja 2017

Białe Michałki orzechowe

Michałki! Chodziły za mną długo, aż doczekały się swojej wersji. Tutaj z odżywką, która nadała im słodkiego, orzechowego smaku. Na innych blogach znajdziecie wiele różnych wersji tych cukierków. U mnie opcja z masłem kokosowym, olejem i wpc jako bazą.



Przepis na około 20 sztuk:
  • 50g roztopionego oleju kokosowego
  • 50g drobno posiekanych orzeszków (migdały lub laskowe)
  • 80g masła kokosowego (czyli zblenderowane na mus wiórki kokosowe z łyżką wody/mleka lub gotowa pasta kokosowa)
  • 20g odżywki orzechowej lub mąki kokosowej
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • opcjonalnie: można dodać łyżkę masła orzechowego
Wszystko wymieszać. Uformować kwadrat/prostokąt dowolnej grubości. Zmrozić lub schłodzić w lodówce. Pokroić na cukierki i obtoczyć w mące kokosowej (5g maks wystarczy). Przechowywać w lodówce. Ale gwarantuję, że długo nie będą leżeć:) Przed zjedzeniem pozostawić na kilkanaście minut w temp. pokojowej, żeby olej nieco rozluźnił strukturę. 

Makro (cała porcja, 20 sztuk): około 1180 kcal
B: 37
T: 108
W: 15*

Makro (2 sztuki): około 118 kcal
B: 3,7
T: 10,8
W: 1,5*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print