Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

niedziela, 21 maja 2017

Tarta jajeczna (na smalcu)

Kolejna wariacja na temat ciasta na smalcu. I kolejna udana! Pyszna tarta jajeczna. Podobno wygląda jak pizza...Nawet trochę podobnie smakuje :) Świetna na obiad, na kolację, ale i do lunchboxu na zimno do pracy czy na uczelnię.



Przepis na spód (z przepisu na Calzone [tutaj]):
  • 40 g smalcu ze skwarkami
  • 40 g babki jajowatej
  • 10g mąki kokosowej
  • 2 jaja
  • dowolne przyprawy, sól 
  • odrobina wody
Postępować jak w poście z Calzone. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Powinno być bardzo gęste i lekko lepkie. Nałożyć powstałe ciasto na blaszkę jak na zdjęciu. Nakłuć widelcem.
Najlepiej ugnieść mokrymi rękoma. Następnie nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku przez 10min w 180stopniach.  Po tym czasie zalać tartę dowolnym nadzieniem i piec razem około 25min. 

U mnie nadzienie składa się z:
papryki, kurczaka, boczku, kabanosów, pieczarek, brokuł i 4 jaj oraz ulubionych przypraw.

Makro ciasta oczywiście takie same jak calzone:)
Makro (same ciasto bez dodatków): około 633 kcal
B: 17,1
T: 52,8
W: 2,6*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print