TRYB JASNY/CIEMNY

Skrzydełka w cytrusach

Chociaż uwielbiam ostre smaki czasem mam ochotę na coś zupełnie innego. Dziś na obiad skrzydełka ze skórką z cytryny i pomarańczy w sosie cytrynowym!

Przepis na 0,5 kg skrzydełek: 

  • 500 g skrzydełek z kurczaka 
  • skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny
  • 50 g soku cytrynowego (sok z 1 cytryny) 
  • łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, szczypta chili, łyżeczka ulubionych ziół, łyżeczka soli, duża szczypta pieprzu
  • 10 g masła do wysmarowania foremki/naczynia
  • woda
  • opcjonalnie: można dorzucić 3 garście pieczarek
Skrzydełka umyć, posolić i wymieszać w przyprawach. Naczynie do pieczenia lub blaszkę wysmarować smalcem. Ułożyć skrzydełka. Posypać skórką z cytryny oraz pomarańczy i polać sokiem. Piec do miękkości około godzinę lub krócej w 180stopniach. W czasie pieczenia podlać 1/2 szklanki wody. Skrzydełka warto zamarynować wcześnieć przez noc i dopiero upiec lub ugrillować :)
Makro (1/5 całej porcji skrzydełek z przepisu z sokiem i masłem do wysmarowania foremki): około 210 kcal*
B: 11,5
T: 14,2
W: 0,9*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Zawsze dzielę całą potrawę na porcje PRZED obróbką termiczną, ponieważ makroskładniki dla wagi po obróbce są zupełnie inne i nijak mają się do stanu faktycznego :)

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva