Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 26 maja 2017

Mięsny tort

Mięsny tort w sam raz na Dzień Matki :) Miały być mielone, ale spontanicznie wyszedł tort. Przełamany słodkimi i ostrymi smakami. Zawiera: warstwę mięsa, konfiturę z czerwonej cebuli, smażoną cukinia w plasterkach, ser, pieczarki, ponownie cukinię, smażony sos z papryki, domowy majonez i dekorację z cukinii :)


Przepis na średni torcik mięsny:

Warstwa mięsa:
  • 0,7kg mięsa mielonego (u mnie boczek, łopatka, karkówka)-oczywiście można więcej niż 0,7kg
  • 1 jajo
  • 3 ząbki czosnku, pół małej cebuli
  • przyprawy, chili, papryka, sól, pieprz itp
Wszystko razem wyrobić, uformować dwa grube kotlety w kształcie koła i upiec w piekarniku (180stopni około 30-40min).

 Warstwa konfitury:
  • 3 małe czerwone cebule
  • kieliszek czerwonego wina wytrawnego
  • 20g smalcu
  • sól, pieprz, chili
Podsmażyć cebulę na smalcu, wlać wino i smażyć do momentu uzyskania miękkiej cebuli. W razie potrzeby podlewać wodą.

Warstwa smażonej cukinii i warstwa pieczarek:
  • 150 g pieczarek 
  • 150 cukinii 
  • 20g smalcu
Pokroić cukinie w plasterki i usmażyć na 10g smalcu. Tak samo pieczarki.

Warstwa czerwonego sosu:
  • 1 duża papryka
  • 20g smalcu
  • sól, pieprz
Pokroić w kostkę i usmażyć do miękkości, a następnie zblenderować.

Warstwa majonezu-przepis tutaj.


Dodatkowo do środka poszedł ser. Jeśli złożycie tort szybko ser się roztopi. Jeśli nie to można cały tort wsadzić na chwilę do piekarnika, a następnie oblać czerwonym sosem paprykowym oraz majonezem i zjeść :)

A tak wygląda w przekroju. Może nie robi szału stroną wizualną, ale smakuje ekstra!


Makro (1/4 tortu): około 830 kcal
B: 40
T: 70
W: 10*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print