Polecany post

Cytrynowe oponki z lukrem

niedziela, 21 maja 2017

Batony a'la Bounty (dwie wersje bez nabiału)

Proste, sycące i bardzo kokosowe Bounty w dwóch wersjach ? Żaden problem! To chyba najprostsza wersja batonów jakie można zrobić w zdrowej wersji :) Są przepyszne, bardzo sycące i można je zamrozić na dłużej :) A dzieci mają niesamowitą frajdę z ich robienia!


Przepis (na 21 sporych batonów):
Środek:
  • 300 g wiórków kokosowych (można dać nieco mniej, ale nie więcej, bo batony wyjdą suche i nie zlepią się)
  • 400 g mleczka kokosowego (cała puszka mleczka z lodówki)
  • 100 g oleju kokosowego
  • 75 g masła orzechowego (np migdałowego, porcja na połowę batonów, można dać 150 g na wszystkie)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Olej rozpuścić. Mleczko wymieszać z wiórkami, a następnie wlać olej i szybko mieszać. Masa powinna zacząć gęstnieć już po chwili.

Jeśli masa jest rzadka to wstawić do lodówki na godzinę, żeby zgęstniała, a następnie ulepić batony. Na połowę lub wszystkie batony nałożyć po łyżeczce masła orzechowego. Schłodzić w lodówce około godziny lub wstawić do zamrażarki na 15 minut.
Wersja prostsza: Wyłożyć masę do keksówki/foremki czy na blaszkę. Uformować prostokąt (mocno docisnąć i zlepić masę). Następnie oblać polewą i pokroić na kawałki.
Polewa (zamiast poniższej polewy można użyć 200 g gorzkiej czekolady):
  • 100 g czekolady min 85% (jeśli czekolada ma mniej % można dodać 5-10 g kakao)
  • 60 g oleju kokosowego
  • 4 g żelatyny
Roztopić wszystko na małym ogniu w rondelku, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Schłodzić polewę, aż nieco zgęstnieje, a następnie oblać (najlepiej lekko zamrożone) batony.
*Mała rada: na zamrożonych batonach czekolada od razu zastyga. Schłodzone w lodówce trzeba ponownie do niej wstawić na czas zastygnięcia czekolady. 
Poniżej wersja batonów oblanych czekoladą jedynie z góry i po bokach. Batony można oblać z każdej strony jak prawdziwe :)
Przechowywać w lodówce około 5 dni lub zamrozić na dłużej :)
Makro 1 batona (na bazie polewy z przepisu; wliczono 75 g masła migdałowego na połowę batonów): około 243 kcal  
B: 2,4
T: 24,2
W: 2,4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

6 komentarzy:

  1. wyglądają super :) ogólnie dobre przepisy u Ciebie na Blogu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Bounty nie tylko wygląda, ale i smakuje pysznie :)

      Usuń
  2. A jakiej wielkości puszka mleka kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak nie chce dodawac zwyklej czekolady to jakie dac proporcje okeju kokosowego czy masla do mleka i kakao

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na moim blogu jest przepis na "czekoladowa polewa". Można spróbować zrobić z niego, dodać żelatyny, poczekać, aż zacznie zastygać i polać batoniki. Ale nie gwarantuje, że zastygnie jak prawdziwa czekolada.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Print