niedziela, 21 maja 2017

Rolada szpinakowa z jajami

Moja wersja rolady szpinakowej :) Z boczkiem, jajami, serkiem i majonezem. 



Przepis na roladę o dł. ok 40cm: 

Ciasto:
  • 350g odciśnietego, mrożonego szpinaku (początkowo standardowa paczka 450g)
  • 3 jaja
  • łyżka lub dwie mąki kokosowej (ok 20g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja ubić, dodać mąkę i resztę składników. Delikatnie wymieszać i rozsmarować na macie silikonowej lub papierze na dużej blaszce. Piec około 15-20min w 180stopniach do delikatnego zarumienienia (ciasto nie może się wysuszyć). 

Nadzienie: 
  • 9 plasterków boczku (ok 100g)
  • 6 ugotowanych jaj
  • majonez (u mnie 35g)
  • twaróg (200g)

W wersji bez nabiału proponuję sam majonez w grubszej warstwie lub majonez zmiksowany z awokado (wyjdzie fajny, zielony kolor ).

Etap przygotowania przed zwinięciem niżej:


Makro (całej rolady z twarogiem): około 1934 kcal
B: 151
T: 138
W: 22*

*Rolada jest wysokobiałkowa ze względu na jaja i twaróg. Składniki można zmienić tak, by zmieniły się proporcje BTW.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print