niedziela, 28 maja 2017

Placuszki z cukinią

Uwielbiam łatwe i proste przepisy jak ten. Dodatkowo placuszki można zabrać do lunchboxu do pracy czy na uczelnię. Świetne zarówno na gorąco jak i zimno. Bez dodatków oraz z mnóstwem: mięsem, majonezem czy śmietaną. Oczywiście na adaptacji unikamy sosów na bazie śmietany i majonezu, więc najlepiej podać w prosty sposób np. ze skwarkami podsmażonymi na patelni czy sadzonym jajem:) Pychota!

Przepis (8-10 sztuk):
  • 2 jaja
  • 150g startej cukinii
  • sól, pieprz, zioła
  • ok 30g smalcu/oleju/masła do smażenia 
  • opcjonalnie: łyżka łusek babki jajowatej*

Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Jaja rozbełtać i wymieszać z cukinią oraz przyprawami (solić dopiero na talerzu). Smażyć na smalcu lub oleju na rumiany kolor. U mnie podane ze skwarkami.

*Po dodaniu łusek babki jajowatej placuszki łatwiej smażyć i zawierają więcej błonnika, ale nie jest to składnik obowiązkowy.

Makro (cała porcja 10 sztuk z wliczonym tłuszczem do smażenia bez łusek babki): około 463 kcal
B: 16,5
T: 41
W: 7*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print