Polecany post

KetoAdaptacja - tygodniowy jadłospis 2000kcal

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

sobota, 20 maja 2017

Praliny (bez i z nabiałem, różne smaki)

Mój pierwszy post...rozpływające się w ustach pralinki ! Ktoś chętny na cudowne kuleczki, oblane pyszną czekoladą?


Przepis na bazę do każdego smaku (w wersji z nabiałem, na około 20 pralinek):
  • 200 g mascarpone
  • opcjonalnie: ertrol/ksylitol/stewia
dodatkowo w zależności od smaku dodajemy:
  • w wersji czekoladowej: 15g kakao, 10g mąki kokosowej 
  • w wersji orzechowej: 15g mąki orzechowej i ok 50g orzechów (migdały, laskowe, włoskie itp.)
  • w wersji kokosowej: 15g mąki kokosowej i 30g wiórek (lub 50g wiórek)
  • w wersji kawowej: 15g kawy mielonej (lub około 50ml naparu i 10g mąki kokosowej)
  • w wersji owocowej: 30ml dowolnego soku owocowego +5g mąki kokosowej (opcjonalnie skórka np. z cytryny/aromat owocowy)
  • w wersji miętowej: łyżka suszonej, drobno zmielonej mięty (lub aromat miętowy/nalewka)
  • w wersji z galaretką: 100g gotowej galaretki owocowej
  • w wersji z herbatą: łyżka liści zmielonej herbaty
Wszystko zmieszać i delikatnie ulepić pralinki. Następnie schłodzić i oblać polewą.

Tak prezentują się: wersja czekoladowa 
oraz orzechowa.
Przepis na bazę (w wersji bez nabiału):
  • 200 g stałej części z mleczka kokosowego (odmierzyć dopiero po długim schłodzeniu w lodówce)
  • + dodatki jak wyżej
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Wszystko zmieszać, schłodzić, a następnie ulepić pralinki, gdy masa będzie gęsta. Na koniec oblać polewą.

Przepis na polewę (porcja na 400 g mleczka lub mascarpone czyli dwa wybrane smaki): 
  • 100g gorzkiej czekolady (min 75%)
  • 50g oleju kokosowego
  • szczypta soli 
  • 5 g żelatyny
Pralinki pokryłam podwójną warstwą schładzając pomiędzy warstwami.


Makro (baza i polewa 1 pralinki, należy dodatkowo wliczyć dodatki wybranych smaków): około 90 kcal
B: 1
T: 8,7 
W: 1,4 *

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print