Polecany post

Ajurwedyjski napój "Złote mleko"

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

środa, 24 maja 2017

Szybki chlebek z tostera z 1 jaja

Szybki, prosty i niewymagający przepis na kromki chlebka z opiekacza, które mogą być potem upieczone jako grube tosty z serem i pieczarkami. Brzmi pycha?:) 

Przepis na 4 cieniutkie kromeczki:
  • 1 jajo
  • 5 g łusek/łupin babki jajowatej*
  • 10 g mąki kokosowej
  • 20g smalcu ze skwarkami/oleju MCT/oleju kokosowego
  • 3 łyżki wody
  • spora szczypta proszku do pieczenia (lub odrobinka sody)
  • przyprawy, zioła, sól 
  • 10 g smalcu/masła do wysmarowania opiekacza
*Można dodać wiecej mąki kokosowej i pominąć łuski babki, ale moim zdaniem lepszy smak ma chlebek z dodatkiem łusek. 

Wszystko razem wymieszać. Rozgrzać opiekacz do kanapek i wysmarować go smalcem (ok. 10g). Upiec 2 grube lub 4 cieniutkie kromki z dwóch stron przez rozsmarowanie masy w opiekaczu (wystarczy cieniutka warstwa 1 łyżki ciasta, bo i tak rośnie). Jesli ciasto zgęstnieje pomiędzy seriami pieczenia można dodać łyżkę wody. Następnie pomiędzy kromki wsadzić ser, pieczarki czy mięso i ponownie zapiec do momentu roztopienia sera. Chlebek można zabrać również na grill i grillować z serem lub użyć jako dodatek do dań :)

Wersja 2 (na redukcję):
  • 2 jaja
  • 5 g łusek/łupin babki jajowatej*
  • 10 g mąki kokosowej
  • 3 łyżki wody
  • spora szczypta proszku do pieczenia (można pominąć)
  • przyprawy, zioła, sól 
  • odrobina smalcu/masła do wysmarowania opiekacza (można pominąć, ciasto ładnie się odkleja)
Przygotowanie identyczne jak wyżej.

Makro (dla tostów z pierwszej wersji wliczone 10 g smalcu do pieczenia)
B: 8,9
T: 36,8
W: 1,9*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

11 komentarzy:

  1. A takiego jeszcze nie próbowałam...🤔 ciekawie wygląda 😁

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jak typowe, tradycyjne tosty! :) Spróbuję dzisiaj z patelnią, niestety mój toster dokonał żywota. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku również jak zwykle tosty ;) Z patelni wyjdą raczej tortille, ale też będą pyszne ;) Proszę zerknąć na przepis na: Quesadillas.

      Pozdrawiam i życzę smacznego;)

      Usuń
  3. Czy w innych chlebkowych przepisach też można zastąpić łuski babki siemieniem lub chia ? Dopiero zaczynam dietę i nie zdążyłam się wyposażyć w te różne specyfiki, które są w co drugim przepisie, a mam ochotę wypróbować prawie wszystkie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmielonymi, ale zdrowiej łuski jednak używać;)

      Pozdrawiam i smacznego ;)

      Usuń
  4. Ooooo <3 Wyglądają super, muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny przepis! Dziękuję! :)))

    OdpowiedzUsuń

Print