TRYB JASNY/CIEMNY

Biszkopty z ciasta parzonego

Kolejne (nie)udane podejście do keto karpatki zaowocowało powstaniem pysznych biszkopcików. A właściwie biszkoptów, bo są ogromne!

Przepis (na 8 wielkich sztuk):
  • 100g masła
  • niecała szklanka wody (lub jeśli wasza mąka kokosowa chłonie słabo to 3/4 szklanki)
  • 80g mąki kokosowej
  • 3 jaja
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia w wersji na słodko
Zagotować masło i wodę. Wsypać mąkę i mieszać, aż będzie odchodzić od ścianek garnka. Ostudzić, a następnie wbijać po 1 jaju i dokładnie wmiksować. Powtórzyć czynność 3 razy, a następnie wykładać łyżką na blaszkę porcje ciasta. Piec do zrumienienia w 180 stopniach około 15-20min.

Są pyszne w wersji z masłem orzechowym lub dżemem, nutellą z awokado. W wersji wytrawnej(wtedy bez erytrolu) jako spód do kanapek np.  z łososiem :) 

Można też zrobić pyszne Delicje! Przepis znajdziecie tutaj.

Makro (całości czyli 8 wielkich sztuk): około 1186 kcal
B: 35
T: 110
W: 14*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Dzisiaj po powrocie ze studiow robie :d <3 keto mleczna kanapka byla zachwalana pod niebiosa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! Rewelacja! Muszę to wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są super do wędzonego łososia, a także w postaci.. "delicji" (przepis również na blogu!).

      Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva