niedziela, 21 maja 2017

Gofry na mleczku kokosowym

Jedna z moich ulubionych wersji na gofry. Delikatne, puszyste, sycące i równie pyszne na drugi dzień. Idealne z masłem orzechowym, owocami lub po prostu posypane słodzidłem :) 


Przepis na 4 sztuki: 
  • 150 g stałej części mleczka kokosowego z puszki 
  • 2 jaja
  • 20 g mąki kokosowej
  • 10 g łusek babki jajowatej
  • 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego (lub masła albo oleju MCT)
  • 20 g wiórek kokosowych
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: cynamon, wanilia
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (do masy lub do posypania)

Wszystko razem wymieszać.
Ciasto powinno być bardzo gęste, ale nie grudkowate. Jeśli tak jest można dodać kilka łyżek wody kokosowej pozostałej w puszce. Usmażyć 4 gofry w wysmarowanej tłuszczem gofrownicy. Ciasto jest gęste, trzeba je ładnie rozprowadzić w gofrownicy.

Wyłożyć ulubione dodatki: bita śmietana, masło orzechowe itp.

Makro (na 2 gofry bez dodatków): okoł 468 kcal 

B: 11,5

T: 42,5

W: 5,5*


*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print