Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

niedziela, 21 maja 2017

Pieczeń a'la pasztet z jajami

Całe życie nie mogę się przekonać do wątróbki...W odpowiedzi na wersję na uwielbiany przez wielu pasztet powstała pieczeń a'la pasztet z jajami. 

Przepis na małą keksówkę: 
  • 0,5kg mięsa mielonego (dowolne mięso wieprzowe lub wołowe, u mnie łopatka)
  • 1 jajo (do mięsa)
  • 100g cebulki przysmażonej na patelni 
  • 50g sera żółtego
  • 2 jaja do wybicia na górę (lub więcej, zależy od wymiarów keksówki i zrobionego dołka na jaja)
  • przyprawy, zioła, sól, pieprz
Wszystko oprócz sera i 2 jaj wyrobić, a następnie umieścić w keksówce. Tak wygląda przez pieczeniem.

Należy zrobić miejsce na jaja, które zostaną wbite pod koniec pieczenia (ostatnie 5-7min). W tym celu na środku keksówki rękoma wygnieść dołek. Pieczeń z łopatki należy wstawić do piekarnika na 180stopni na około 45-50min. Po tym czasie wbić jaja i dopiec jeszcze kilka minut, aż białko jaj się zetnie, a żółtko pozostanie jak najbardziej płynne. 

Makro (cała pieczeń): około 1728 kcal
B: 115
T: 140
W: 2

Makro (1 z 10 kawałków): około 173 kcal
B: 115
T: 14
W: 0,2*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print