Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

poniedziałek, 22 maja 2017

Chrupiące pierogi z kapustą i grzybami

Nie lubię upałów...Ale kocham zimę i święta. Poszłam więc za ciosem i z drugiej (takiej samej) porcji ciasta jak na pizzerinki zrobiłam pierożki. Tylko tym razem bez skwarek, ponieważ trudno z nimi formować pierogi. Namiastka świąt na talerzu :)


Przepis na ciasto tutaj.

Farsz (na 1 porcję czyli 6 pierogów ): 
  • garść kapusty kiszonej
  • 2-3 grzybki
  • przyprawy
  • łyżka smalcu/masła
Wszystko razem podsmażyć do miękkości na smalcu/maśle. Wczesniej drobno posiekać.

Ciasto podzielić na 6 porcji i ulepić kuleczki. Każdą kuleczkę rozgnieść w dłoniach na płaskie kółko i nałożyć odrobinę farszu. Następnie uformować dowolny pieróg. Zwinne palce mile widziane, bo ciasto jest kapryśne :) Piec tyle co pizzerinki czyli 25min w 180stopniach do zarumienienia.
Makro (ciasto bez dodatków): około 256 kcal
B: 8,5
T: 24
W: 1,3*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print