Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

niedziela, 21 maja 2017

Naleśniki na mleku kokosowym (wersja 1)

Moja pierwsza wersja naleśników na domowym mleku kokosowym :) Puszyste, bardzo delikatne i dość grube. Trzeba mieć wprawę w ich smażeniu i obchodzić się z nimi jak z omletem :) Ale zapewniam, że warto im poświęcić trochę czasu, bo zdecydowanie wynagradzają swoim smakiem :)


Przepis (na 4 duże naleśniki lub 8 malutkich)*:
  • 2 jaja
  • 200 g mleka kokosowego np z przepisu tutaj [klik] (nie mylić z mleczkiem z puszki)
  • 30g mąki kokosowej
  • 10g łusek babki jajowatej
  • szczypta proszku do pieczenia/sody
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • olej kokosowy do smażenia (u mnie 30 g oleju kokosowego, ale mogą naleśniki wchłonąć więcej)
*Ciasto gęstnieje, więc lepiej nie robić podwójnej porcji.

Wszystko dokładnie wymieszać.


Odstawić ciasto, a w tym czasie rozgrzać olej na patelni.
Usmażyć 4 dość grube naleśniki z obu stron (ciasto jest gęste, trzeba je ładnie rozprowadzić na patelni spodem chochli). Ze względu na bardzo delikatną konsystencję naleśniki najlepiej obracać przez przełożenie na talerz, a następnie odwrócenie go do góry nogami nad patelnią jak podczas smażenia omletów. Można również po prostu smażyć malutkie naleśniki tak jak ja.


Przepis na maślano-kokosowy mus (na 8 naleśników czyli 2 porcje):
  • 150 g masła
  • 200 g startego na tarce miąszu ze świeżego kokosa/wiórek kokosowych
Masło utrzeć na puszystą konsystencję aż zbieleje. Dodać kokos i wymieszać. Naleśniki można podać z czekoladową polewą z przepisu tutaj [klik].
 Świetnie smakują z czekoladą :) Dla wszystkich, którzy obawiają się smaku łusek mam drugi przepis, który znajdziecie tutaj [klik].
Makro (cała porcja naleśników z olejem do smażenia, bez polewy): około 594 kcal
B: 20,2
T: 46,9
W: 10,7*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print