Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

poniedziałek, 22 maja 2017

Pizzerinki, cebularze lub pizza

Ciasto na pizzę lub pizzerinki na smalcu i skwarkach? Czemu nie :) Kolejna wersja mojego przepisu na chleb, który znajdziecie tutaj (klik). Tym razem w wersji dwóch pizzerinek na wynos. Chętni?:)
Przepis na 1 sporą pizzę z cienkim ciastem lub 2 pizzerinki/cebularze (z przepisu na chlebek [klik]):

  • 25 g smalcu ze skwarkami (lub oleju kokosowego czy masła)
  • 20 g łusek babki jajowatej
  • 5 g mąki kokosowej*
  • 4-5 łyżeczek wody
  • 1 jajo
  • sól, pieprz, szyczpta bazylii i oregano do smaku
  • opcjonalnie: szczypta proszku do pieczenia lub sody
*Można pominąć mąkę kokosową i dodać 5 g babki więcej lub nie dodawać tyle wody, a jedynie łyżkę czy dwie. 

Wszystko razem wymieszać. Odczekać aż babka wciągnie płyny i zagęści ciasto (od 2-10 minut). Powinno być bardzo gęste i zbite w kulę. Jeśli mocno się klei i jest rzadkie należy dodać łyżeczkę więcej babki. Podzielić na 2 porcje (lub 1 dużą w przypadku pizzy) i rozłożyć w dowolnym kształcie na macie silikonowej lub papierze do pieczenia na blaszce (można zrobić bardzo cieniutką jak ja, bo i tak ciasto ładnie trzyma strukturę po upieczeniu). Ciasto wystarczy mocno rozgnieść rękoma, nie trzeba używać wałka.
Następnie nałożyć wybrane dodatki np: pieczarki, ser i Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. W przypadku cebularzy nałożyć dowolną ilość podsmażonej cebulki i posypać serem. Można posypać słodką papryką i odrobinką chili przed pieczeniem.
Są przepyszne i idealne na wynos. Świetnie trzymają się w dłoni i można je zapakować w papier czy folię na lunch :)
Makro (ciasto na 2 pizzerki/cebularze lub 1 pizze bez dodatków): około 256 kcal
B: 8,5
T: 24
W: 1,3*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

12 komentarzy:

  1. Najlepsza keto pizza, jaką jadłam do tej pory ;)
    Wszystkie na warzywnym spodzie przerobiłam, ale to jest hit ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie za miłe słowa :)) Bardzo się cieszę, że tak posmakowała. Jej ogromny plus jest taki, że genialnie trzyma się w dłoni i można wziąć na wynos :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Dziś było drugie podejście z podwójnej porcji :)
      Nawet mąż stwierdził, że dobra :)

      Usuń
    3. Oo no to podwójna recenzja na plus!

      Tym bardziej mi miło :)))

      Usuń
    4. MEGA pizza ;) też robiłem z podwójnej porcji, wszystkim smakowało. Dzięki za przepis!

      Usuń
    5. Bardzo mi miło. Polecam się!

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    6. Już drugi raz ją robię i na pewno nie ostatni. Pycha! Dziękuję bardzo za przepis :)

      Usuń
    7. Bardzo proszę i życzę smacznego z każdym kolejnym przepisem :))

      Usuń
  2. Czym zastąpić babke?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można skorzystać z innego przepisu na pizzę. Jest ich dość dużo na blogu :) Ewentualnie zmielonymi wiórkami/mąką kokosową jeśli bardzo słodki smak nie przeszkadza do pizzy.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Hej, Byłem na Twoim blogu wczoraj, powiedz mi czy zdawało mi się czy zniknał przepis na pizzę na spodzie z chleba, kojarzę jakieś zdjecie z tym spodem i "ciastem" w tortownicy.
    Chciałem go zapisać a nie potrafię znaleźć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam wielką nadzieję, że nic nie znika samoczynnie, a ja nic nie usuwam:) Czy chodzi o przepis "Zapiekanka na cieście chlebowym"?

      Pozdrawiam!

      Usuń

Print